facebook

Pojištění odpovědnosti podnikatelů. Protože stát se může cokoli. Už ho máte? A máte ho dobře nastavené?

Újma na zdraví či dokonce životě, škoda na majetku… Pokud něco takového způsobíte jako podnikatel, může to mít nedozírné následky přímo pro vaše podnikání. Až to konečné. I pro takové případy se ovšem najde řešení, a platit tak za některé chyby případně nemusíte. Když se pojistíte. Jaké pojištění tedy hledat a na co si dát pozor? Podrobnosti v článku.

 

Pojištění odpovědnosti podnikatelů. Protože stát se může cokoli. Už ho máte? A máte ho dobře nastavené?

 

Podnikatelé za svou činnost plně odpovídají, což znamená, že i za škody, které mohou způsobit. Povinnost nahradit škodu či jinou újmu se přitom může vyšplhat do závratných částek. A proto je důležité, abyste měli sjednané patřičné pojištění. Tedy pojištění odpovědnosti podnikatelů.

Co pojištění odpovědnosti podnikatelů kryje

Pokud způsobíte jinému subjektu v souvislosti se svou podnikatelskou činností újmu na životě či na jeho zdraví, na hmotné věci nebo zvířeti, pojištění jej za vás uhradí. Dopady kompenzuje v případech, kdy byste jinak vy nesli celou finanční odpovědnost za újmu způsobenou vadou vašeho výrobku či vadou vaší práce. A také třeba za újmu způsobenou poskytováním služeb, újmu vzniklou v důsledku závažné havárie (např. podnikáte-li v chemickém oboru) atd. apod.

Pro které podnikatele je pojištění určeno?

Ocení jej jistě většina podnikatelů. Tedy od obchodníků a řemeslníků, přes různé malovýrobce až po podnikatele v oblasti služeb. Jedno zda pracujete od stolu, ve vlastní dílně či v kanceláři, s pojištěním odpovědnosti se nemusíte strachovat a můžete podnikat s čistou hlavou. Jednoduše se s ním nemusíte strachovat, že vaše podnikání potopí nějaká ta “hloupá” náhoda. Ani nehoda.

Co při sjednání pojištění vzít určitě v potaz?

Jednou z hlavních položek je cena pojistného. Kromě toho ale doporučujeme koukat i na rozsah krytých škod a pojistné limity, tedy částky, do jejichž výše pojišťovna případně škodu pokryje. Maximální výše limitů by v daných případech měla odpovídat nejvyšší možné způsobené škodě.

Pojišťovny za různé ceny nabízejí různé varianty nebo rovnou kompletní balíčky pojištění. Ty si většinou ale ještě můžete flexibilně upravit – tedy co a v jaké výši chcete pojistit. Rozhodně ale nic neuspěchejte a rozmyslete si, na co dává smysl se pojistit. Ať za něco neplatíte zbytečně!

OSVČ i firmám se mohou vyplatit i další…

Nejen že vy můžete způsobit svými činy škodu druhým a jejich majetku, ale může se proti vám “spiknout osud”. Pokud vám dělají hlavu různé temné scénáře, můžete se samozřejmě pojistit i šířeji. Pojištění podnikání (tedy nejen odpovědnosti) může krýt následky pohrom, které vás připraví o sklad či zásoby, nebo třeba ty způsobené zloději či vandaly. On vás totiž každý den, kdy řešíte škody na svém či cizím, odvádí od podnikání… A takové výpadky stojí další peníze.

Štěstí přeje připraveným… a pojištěným!

Ať si spočítáte, že se vám jakožto podnikatelům vyplatí jen pojištění odpovědnosti, nebo si pořídíte rovnou nějaký komplet, přejeme šťastnou ruku při výběru. V případě, že se v záplavě různých nabídek a balíčků neorientujete, můžete využít služby různých online srovnávačů. My můžeme doporučit například ePojisteni.cz.

Další články

Nová povinnost od roku 2023 pro všechny OSVČ? Datovka

Nová povinnost od roku 2023 pro všechny OSVČ? Datovka Podnikatelé si od příštího roku budou muset zvyknout na to, že s nimi všechny úřady začnou...

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO?

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO? Na počátku podnikání si musí živnostník (OSVČ) i majitel společnosti (například s.r.o.) povinně zvolit adresu, kterou bude (nejen)...

Jak založit živnost?

Jak založit živnost? Výhody mezi podnikáním na živnost a formou společnosti s.r.o. jsme si již rozebrali v jednom z našich článků. Pokud jste se rozhodli...