facebook

Nadace Step by Step – proč věří právě nám?

Oceněný charitativní projekt úspěšného slovenského fotbalisty Patrika Le Gianga již léta pomáhá znevýhodněným dětem. Jak projekt vznikl, čím konkrétně potřebným pomáhá a jak můžete pomoci i vy? A proč věří Patrik ohledně nezbytné administrativy a řešení webu právě nám? To se dočtete v rozhovoru, který nám poskytl z Vietnamu, kde pracovně pobývá.

3 tipy, jak ochránit své peníze před znehodnocením

Zdravím Patriku, jak se máte?
Dobrý den, mám se skvěle. Děkuji za optání a zdravím z Hanoje.

Můžete čtenářům přiblížit, čím se živíte? A co děláte ve Vietnamu?
Jsem profesionální fotbalista, brankář. Hrál jsem třeba za Žilinu, Karvinou či Vlašim, za Bohemians a donedávna za slovenský klub Pohronie. Nově pak mám angažmá v hanojském FC Cong An Ha Noi, do kterého jsem nastoupil koncem ledna. Proč sem asi napoví mé jméno, otec pochází z Vietnamu..

Gratuluji k postupu. A teď už k vaší nadaci. Ta tedy stále funguje?
Ano, ta samozřejmě “jede dál”. Naopak touto změnou se její působnost rozšířila až do těchto koutů světa, kde hodláme rovněž pomáhat. Ovšem na jejím běhu v Česku ani na Slovensku se nic nemění.

Představte nám ji prosím. Co vlastně dělá, pro koho tu je?
Naším cílem je pomáhat, inspirovat a vzdělávat děti, mladou generaci. Pěkně krok po kroku, což je i název celého projektu (Step by Step). Společně s dobrovolníky a našimi přispěvateli. Konkrétně finančně podporujeme děti se zdravotními problémy (pro ně pořádáme sbírky) či mladé talenty a iniciujeme také přednášky, kde děti motivujeme ke sportu a zdravému životnímu stylu. Kromě toho přikládáme ruku k renovaci škol, které to samy nezvládnou, a také třeba k výstavbě hřišť. Při tom zároveň klademe důraz na ekologii.

Za působení nadace jste byl dokonce oceněn, že ano…
Je to tak. Rok a půl zpátky jsem v Paříži obdržel celosvětové ocenění FIFPRO Merit Award 2021 v kategorii Player Impact za charitativní přínos a vliv na společnost. Musím přiznat, že toho si opravdu vážím. A jsem za něj rád i proto, že to nadaci – a co v ní děláme – pomohlo ještě víc dostat mezi lidi. Zviditelnit ji. A tak pomáhat ještě víc.

A jak se fotbalista dostane k tomu, že založí nadaci?
Jako kluk jsem měl vzory. A někým, kdo dává příklad, jsem se chtěl v dospělosti stát sám. Mám to štěstí, že se mi splnil dětský sen a živí mě, co miluji. Jak profesně rostu, uvědomuji si, že jsem čím dál známější a s tím roste ruku v ruce i moje zodpovědnost vůči dětem a mladší generaci. Chci tedy být co možná nejlepším vzorom pro ty, kteří mají stejné či podobné sny. A samozřejmě chci i trochu rozbít stereotypní představy o nás, fotbalistech…

K myšlence nadace jsem se dostal tak, že jsem se v roce 2016 vrátil po 10 letech na základní školu, kde sa konal fotbalový turnaj. Stejný, jaký jsem hrával 10 roků nazpátek já a tehdy to pro mě bylo “mistrovství světa”. (smích) Dětem jsem pro inspiraci donesl dresy a nechtěli jsme, aby to zůstalo jen u turnaje, měli jsme s nimi tedy i motivačně vzdělávací besedu. A ta se jmenovala “Krok za krokem za svým cílem”, což následně pojmenovalo celý tento můj/náš charitativní projekt. Chci totiž něco dát zpět společnosti. Působit pozitivně, pomáhat. Mimochodem děti na škole to oslovilo natolik, že se z mé návštevy stala každoročné tradice.

A teď konkrétně. Jak získáváte finance? Komu přesně je věnujete?
Jsme nezisková organizace. Peníze pro děti a projekty do ní putují například dražbou fotbalových dresů, rukavic a dalších předmětů (mých a mých kolegů) a přes dary jednotlivců a firem. Ty plynou přímo na transparentní účet nadace, nebo můžou podpořit konkrétní sbírku pro konkrétní dítě.

Kolik se vám takto už podařilo vybrat? Kolika dětem už jste pomohli?
Já sám jsem například věnoval 10 tisíc dolarů z výhry v Paříži, s našimi dárci jsme takto během 4 let vybrali přes 30 tisíc euro. Za což jim chci upřímně poděkovat. Díky nim jsme pomohli již víc jak 500 dětí, které to potřebovaly. A to jednotlivcům, třídám, školám a rovněž také i dětským domovům.

Nedávno jsme například pomohli Martince, která se potřebovala dostat do Mexika na speciální operaci kmenovými buňkami. A tak jsme jí a rodině pomohli vše zprocesovat. Že nejde o podvod vždy prověřuji osobně já nebo dobrovolníci, čímž můžeme zaručit, že peníze jdou na správnou věc.

Moc pěkné! A jak dlouho se již nadaci věnujete? A jaké s ní máte plány dál?
Vše začalo zmíněnou besedou před lety na mé základce, což byl takový neformální start. První pomyslný krůček. Oficiálně pak nadace funguje 4. rokem na Slovensku a 2. rokem působíme v Česku. V Indonésii spolupracujeme s projektem Enjoy Life, se kterým jsme revitalizovali školy a postavili už zmíněné hřiště propojené s ekologií. A teď tedy ten Vietnam.

Takže plány jsou jasné. Pomoci ještě více dětem. A to nejen v Evropě, ale i v Asii. Kde je to potřeba.

Můžou nadaci a její kroky naši klienti a čtenáři sledovat? Podpořit?
Ano, jistě. Kromě příležitostných dražeb můžou přispět na naše výše zmíněné sbírky či na obecný transparentní účet u nás na webu. A tamtéž lze za příspěvek získat i naše obrandované produkty, a to náramky (jejich inspirací byl LeBron James), ponožky nebo motivační diář, který jsem navrhl a může být osobním průvodcem každého na cestě životem a za sny. U něj jsem se vzdal nároku na celý honorář ve prospěch nadace.

O novinkách v nadaci, sbírkách, úspěších a příležitostech se zapojit pak pravidelně dáváme hlavně vědět na instagramovém profilu nadace, kde nás fanoušci mohou sledovat. Tak se klidně přidejte!

A na závěr: Jak Patriku trávíte čas? Tedy mimo fotbal a nadaci?
Když nejsem na trávníku či na zápase nebo nepomáhám v nadaci, tak jsem velký fanoušek osobního rozvoje, o kterém často a rád čtu. Mezi další své koníčky řadím přírodu a psychologii. A momentálně se dost věnuji i studiu cizích jazyků a jejich pilování, zdokonalování.

Díky za rozhovor a hodně úspěchů s nadací i v profesním a osobním životě!

Také se vám líbí, co tato nadace pro děti dělá?

Na výše uvedených odkazech můžete dobrou věc podpořit i vy. Máte-li firmu, není s Patrikem ani problém domluvit větší sponzorský dar jejím jménem a umístit vaše logo mezi donátory přímo na úvodní stránce nadace Step by Step. Mezi jejími sponzory jsme i my či náš partner INVESTER MEDIA.

TIP Chtěli byste na našem blogu představit svou firmu našim klientům i vy? Napište nám.

Chystáte se založit nadaci či podnik? Ozvěte se nám

Jak padlo již v úvodu článku, Patrikovi jsme pomohli nejen se založením nadačního fondu v ČR, ale rovněž jsme pro nadační fond v tuzemsku poskytli virtuální sídlo. A pomohli jsme mu i s webovou prezentací, kterou jsme mu postavili vzhledem k charakteru projektu zdarma. Potřebujete-li pomoci se založením nadačního fondu či společnosti, virtuální sídlo pro ni anebo se stavbou nového webu, stačí nám dát vědět..

 

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Odštěpný závod

Odštěpný závod Pokud se chystáte Vaše podnikání rozšířit do zahraničí, nabízí se samozřejmě založení společnosti v dané zemi. Snazší a rychlejší možností je však založení...

Stay Free Wear: Příběh české oděvní značky, která oplývá autenticitou. Inspiruje se hudbou i historií

Stay Free Wear: Příběh české oděvní značky, která oplývá autenticitou. Inspiruje se hudbou i historií A jako další v blogovém seriálu, který představuje naše klienty,...

Základní kapitál u společností s.r.o.

Základní kapitál u společností s.r.o. Základní kapitál je jednou z hlavních náležitostí každé společnosti s.r.o. Pokud i vy zakládáte novou společnost, budete muset hned v...