facebook

Podnikání s exekucí. Jak legálně na překážku takového kalibru? Stačí vědět, jak na to

Exekuce nepostihují jen obyčejné občany a obchodní společnosti, ale rovněž fyzické osoby, které podnikají. Nevyhýbají se tedy ani živnostníkům. Aby to pro ně nebyla konečná (za své závazky totiž ručí celým svým majetkem), je nutné se v problematice orientovat. Co dělat?

 

Podnikání s exekucí. Jak legálně na překážku takového kalibru? Stačí vědět, jak na to

Exekuce a její dopady na podnikání OSVČ

Pokud se dostanete jako OSVČ do exekuce, může se jednat o nepříjemný problém jak pro vás, jakožto živnostníka, tak i pro vaše blízké. OSVČ má totiž povinnost uhradit své dluhy i penězi ze svého soukromého majetku. Proto jde bohužel bez výjimek o problém i pro celou rodinu.

Exekutor by vám ovšem neměl zabavit věci, jejichž absence by narušila vaši podnikatelskou činnost. To by pro vás totiž mohlo znamenat konec činnosti a nemohli byste splácet dál (pokud by to na umoření dluhů nestačilo). Pokud tedy ke své živnosti potřebujete počítač, tak by vám měl zůstat. O zabavení věcí rozhodují soudy, jež se řídí výpisem z živnostenského rejstříku.

Jak exekuci vyřešit obratem? Zaplatit

Dopadne-li na vás exekuce, nejlepší je samozřejmě ji co nejrychleji vyřešit, tedy své závazky poplatit, aby nad vámi a podnikáním nevisela jako stín. V takovém případě je šikovné poptat pomoc u odborníka, který vám s dluhy poradí a pomůže vám exekuci vyřešit co nejdříve.

Hlavní rada zní, neignorovat takovou situaci a komunikovat se svými věřiteli. Ideálně se s nimi domluvit na splátkovém kalendáři. Pokud vám činí problémy splátky podnikatelských půjček, cestou může být jejich konsolidace nebo překlenutí dočasných nepříjemností kontokorentem.

Řešení, když chcete podnikat s exekucí

Pokud nemůžete dluhy splatit obratem a rozhodnete se i tak v podnikání pokračovat, nabízí se založit si spolek a přes něj pak společnost s ručením omezeným. U této druhé nejrozšířenější formy podnikání (tedy s.r.o.) totiž funguje ručení pouze do výše nesplaceného vkladu (tedy soukromý majetek jednatelů firmy s.r.o. a jejích společníků zůstává nedotčený).

Na založení spolku stačí 3 lidé, tedy v takovém případě dlužník a 2 jeho známí, kteří se stanou jeho členy – nebojte, žádné riziko jim nehrozí. Jedná se o zcela legální způsob, kterým můžete exekuci “obejít”. Vlastníkem s.r.o. totiž bude čerstvě založené sdružení, ne přímo vy.

Potřebujete pomocnou ruku? Jsme tu!

Jedno jaká nepřízeň osudu vás dostala do platební neschopnosti a exekuce, rádi vám poradíme. A pokud se rozhodnete pro pokračování podnikání dle návodu výše (založení s.r.o. přes sdružení), vše vám můžeme usnadnit a pomoci vám, aby vše proběhlo podle zákona (abyste se nedostali do ještě větších problémů). V případě zájmu nám napište přes formulář níž nebo nám zavolejte.

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Pojištění odpovědnosti podnikatelů. Protože stát se může cokoli. Už ho máte? A máte ho dobře nastavené?

Pojištění odpovědnosti podnikatelů. Protože stát se může cokoli. Už ho máte? A máte ho dobře nastavené? Újma na zdraví či dokonce životě, škoda na majetku…...

Derasity: Deratizátor o byznysu a kdy mu určitě zavolat

Derasity: Deratizátor o byznysu a kdy mu určitě zavolat V rámci našeho blogového seriálu, který představuje klienty SidloFirmyPraha5.cz, přinášíme v pořadí druhý rozhovor. Tentokrát s...

CACOA: UDĚLEJTE SI ČAS SAMI NA SEBE A ZKUSTE NOVÝ RITUÁL S LAHODNÝM NÁPOJEM

CACOA: UDĚLEJTE SI ČAS SAMI NA SEBE A ZKUSTE NOVÝ RITUÁL S LAHODNÝM NÁPOJEM A dalším příspěvkem do blogového seriálu rozhovorů s našimi klienty nově...