facebook

Práce na dohodu, práce z domova – problémy na obzoru?

Zákoník práce čekají výraznější úpravy a změny, což bude mít značný dopad na dohodáře a práci z domova. Co se vyplatilo donedávna, nemusí se už moc či vůbec vyplatit příští rok. Pokud jste tedy zaměstnavateli a uvažujete o zavedení či poskytování benefitu „HO“ nebo nabrání nových zaměstnanců na dohodu, bude šikovné se na nové legislativní a procesní překážky podívat předem a zkusit si i předběžné kalkulace nákladů. Podrobnosti v článku.

Novela zákoníku práce by měla začít platit od příštího roku a dle vyjádření Hospodářské komory to vypadá, že kvůli připravované administrativní a finanční zátěži zaměstnavatelů hrozí zánik pracovních dohod i práce z domova. Údajně totiž MSPV navrhuje administrativně náročnější změny pracovněprávních vztahů. Je tomu tak? Pojďme se na to podívat.

Důležitá poznámka: Novela je v připomínkovém řízení, a tak zatím není jasné, které konkrétní novinky se do ní dostanou a které nakonec nikoli. Tedy až na pár povinných bodů, kdy se jedná o sladění s evropskými směrnicemi (ty měly být dokonce implementovány již letos v srpnu).

Práce z domova (HO) – vyplatí se oblíbený benefit poskytovat?

Novela navrhuje, že zaměstnanci pečující o dítě do 15 let nebo těhotné zaměstnankyně budou mít právo na práci z domova. Tedy pokud tomu nebudou bránit vážné důvody či povaha práce. Ovšem ne každý typ práce to umožňuje, takže případné neposkytnutí HO musí zaměstnavatel obhájit. A nově by si mohli home office nárokovat i čerstvě nabraní a nezaškolení zaměstnanci.

Dále novela navrhuje povinnost hradit zaměstnanci na HO náklady v paušální výš za každou odpracovanou hodinu, a to i přesto, že taková práce může mít mnoho podob a náklady se tak diametrálně lišit. Půjde tak tedy o hodinový paušál, a to na plyn, elektřinu, vodu a také odpad.

A nově bude o třeba pro HO uzavřít i formální dohodu, ve které by mělo být uvedeno místo, odkud bude zaměstnanec při HO pracovat, a stanovit i rozsah práce a rozvržení pracovní doby.

Komora připouští, že u některých institutů spojených s HO je aktuální právní úprava kusá a její upřesnění by v praxi mohlo pomoci. Navržené změny ale podle ní svazují zaměstnavatele až příliš (u HO novela totiž značně oslabuje jejich pozici) a dávají velké nároky zaměstnancům.

4 chystané novinky u práce na dohodu (tedy DPP a DPČ)

  1. Dohodáři budou mít nárok na dovolenou, který jim automaticky vznikne u takového pracovněprávního vztahu, který bude trvat nepřetržitě alespoň 4 týdny (min. 28 dnů)
  2. Zároveň budou mít lidé s dohodou nově i nárok na ošetřovné, a to na 5 dnů ročně
  3. Dále budou mít i právo na příplatky za práci v noci a o svátcích + za překážky v práci
  4. A navíc jim budou muset zaměstnavatelé rozvrhovat pracovní dobu na celý týden a garantovat jim takto daný počet hodin (přitom flexibilita u dohod dosud byla výhodou)

Mimochodem u práce na dohodu stále nedošlo ke zvýšení hranice výdělku, do kterého zaměstnavatel není povinen hradit odvody. Hranice 10 000 Kč z roku 2012 je ovšem v současné situaci silně neaktuální a činí tak práci na dohodu pro zaměstnavatele ještě méně atraktivní.

A ještě pár dalších novinek…

  • Po odsouhlasení obou stran bude možné pracovní dohody aj. dokumenty zasílat online, např. e-mailem, a takto bude možné doručit třeba i výpověď
  • Mezi další body patří nařízení, že zaměstnavatel bude muset už 7 dnů od vzniku pracovního poměru informovat zaměstnance o jeho právech a povinnostech
  • A také bude náročnější obhájit případné ukončení pracovního poměru zaměstnance, pokud takový případ skončí u soudu – přísnější posouzení má omezit diskriminaci
  • Směrnice rovněž požaduje, aby zaměstnankyně s kratším úvazkem, který si vzaly kvůli péči o dítě, mohly požádat zpět o úvazek původní (zaměstnavatel by jim musel vyhovět)

Ohledně změn tedy panuje obava, že novela v praxi zcela setře rozdíl mezi částečným úvazkem a prací na dohodu, která by tak ztratila smysl. Zde MPSV uvádí, že v minulosti tyto pracovněprávní vztahy byly využívány spíše jako zdroj přivýdělku, ovšem situace se v čase změnila tak, že velké množství zaměstnavatelů využívá stále více tyto flexibilní formy práce a v důsledku toho zaměstnanci, kteří pracují výhradně v těchto pracovněprávních vztazích.

Co chce stát touto novelou říct? Novela zavádí mnoho výhod pro zaměstnance, nepřispěje však na druhé straně k ještě větší odmítavosti zaměstnavatelů k poskytování práce na dohodu a HO?

Máte z novely obavy a potřebujete rizika zkonzultovat?

Ať už třeba máte ve firmě dohodáře či nabízíte možnost práce z domova, nebo se k tomu teprve chystáte, a nevíte jistě, zda se vám to vyplatí (např. si nejste jistí, jak správně spočítat náklady), můžete se ohledně kalkulace obrátit na nás. Informace o účetních službách naleznete u nás na této webové stránce, kde můžete konzultace i rovnou poptat. Nebo nám napište rovnou:

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Autorizovaná konverze dokumentů

Autorizovaná konverze dokumentů Potřebujete rychle doručit elektronicky dokument, který však úřad akceptuje pouze jako originál a standardní sken nestačí? Nebo chcete naopak vytisknout dokument s...

Základní kapitál u společností s.r.o.

Základní kapitál u společností s.r.o. Základní kapitál je jednou z hlavních náležitostí každé společnosti s.r.o. Pokud i vy zakládáte novou společnost, budete muset hned v...

Jaký je rozdíl mezi sídlem firmy a místem podnikání

Jaký je rozdíl mezi sídlem firmy a místem podnikání Jednoduše řečeno, záleží na tom, zda jste soukromá osoba neboli živnostník (OSVČ) nebo právnická soba neboli...