facebook

16+2 tipů na zvelebení kanceláře doma i v práci

Ať už pracujete v openspace, prostorné kanceláři, stísněném přístěnku či doma od líčícího stolku, následující tipy se neztratí. Přinášíme přehled rad, které vám pomůžou například se soustředěností, efektivitou, výkonem. Znáte je určitě všechny? Doporučujeme se inspirovat a zvážit, jestli vaše kancelář ještě nemá nějaké ty nedostatky, které jde raz dva zdokonalit.

16+2 tipů na zvelebení kanceláře doma i v práci

 

1/ Prostředí v práci by vás mělo nabíjet

Než vůbec usednete na židli ke stolu, velmi důrazně se doporučuje uzpůsobit si okolní prostředí. Čemu všemu věnovat obzvlášť svou pozornost? Nezapomeňte, že ďábel bývá schovaný v detailu.

Barevnost v kanceláři – barvy mají na lidskou psychiku vliv. Můžou náš výkon a koncentraci buď podpořit, nebo je srazit na nulu. Ty teplé působí povzbudivě, oproti tomu studené uklidňují. Na podporu produktivity se obecně doporučují jemné modré a zelené tóny. Hlavně žádnou divočinu. Ideálně vše laďte do pár barev, ať vás výsledný mix nerozptyluje a neodvádí od práce.

Přirozené vs. umělé světlo – to nejlepší je samozřejmě přirozené. V šedu či tmě se těžko pracuje a jeho nedostatek má negativní vliv nejen na naši produktivitu, ale i na naše zdraví. Takže ideálně stůl naaranžujte blízko k oknu. Že k němu máte daleko nebo vás sráží ponuré zimní měsíce? Pak se nabízí zvážit speciální stolní lampy s nápodobou slunečního světla.

Nenáročná květina či dvě – vyrazit se odreagovat do přírody dost dobře nejde kdykoli, ale proč na pracovním stole nevyhradit místo i jen malému květináčku, co vám bude dělat společnost? Pokud se vám o rostlinu nechce starat, můžete zvolit nějakou nenáročnou, nebo třeba populární variantu z oblíbené dánské stavebnice. Je libo kytici nebo raději realistickou bonsaj z plastu?

Vydatně čerstvého vzduchu – větrat, větrat a ještě jednou větrat. Kyslík je potřeba. Bez něj to člověku může těžko myslet. Pokud vás trápí jeho kvalita, zkuste si pořídit zvlhčovač vzduchu.

Užitečný a nerušící nábytek – pořadač na stůl do rohu či na stranu, skříňka vedle něj či poblíž. To je ideální rozložení, kdy máte vše potřebné po ruce. Haldy papírů a kancelářských pomůcek můžou zapracovanou mysl rušit celý den a padající papíry tomu nepřidají. Při výběru nábytku doporučujeme ladit jeho barvy s barvami koberce a stěn, ať není výsledkem rozptylující mix.

Klid na práci je priorita číslo 1 – pamatujte, že na práci je nutné soustředění, a tak berte i rychlé konzultace do kuchyňky a schůzky do zasedačky. Pokud pracujete z domova, rozplánujte si den do několika bloků a rozhodně pro své místo v domácnosti vymezte prostor a hajte jeho hranice.

2/ Prostor, kde je podání výkonu jedna radost

Máte-li sedavé zaměstnání, nejlepší investicí je samozřejmě ta, která míří do vybavení vaší kanceláře. Takže co všechno určitě pořídit a na čem se rozhodně nevyplatí šetřit?

Ergonomická židle – množství podnikatelů a zaměstnanců, když nepracují v zemědělství či továrně, sedí za stolem. Ten je samozřejmě důležitý, ale prim často hraje židle. Tak si ji dobře vyberte. Z té špatné vás budou akorát bolet záda, za krkem, … A co ji občas vyměnit za míč?

Myš, co padne do ruky – nepodceňujte ani tuto pomůcku a šikovnou podložku. Syndrom karpálního tunelu dávno není mýtus, ale častý reálný problém. A přitom je řešení jednoduché.

Prostorný stůl – pracovní desku zvolte dostatečně velkou. Pokud si nemůžete moc vybírat, tak počet věcí na něm maximálně minimalizujte, ať u něj můžete “dýchat”. Pokud vás pobolívají záda, můžete zvážit i výškově nastavitelný stůl a práci občas doslova pozvednout, postavit se k tomu.

Kancelářské pomůcky po ruce – spoustu věcí jsme za posledních dvacet třicet let digitalizovali, ale i tak se občas hodí mít sešívačku, děrovačku, pravítko, … obyčejnou tužku. Vymezte jim místo poblíž, ať neztrácíte jednou za čas právě čas, kdy je musíte hledat. Nebo odbíhat je kupovat ven.

Nezbytná nástěnka na to či ono – místo v kanceláři rozhodně neupírejte ani nástěnce. Nemusí být obrovská, ale nějaká se jistě hodí. Na poznámky, fotky, motivační citáty, přehled, to-do lístky. A vedle ní můžete pověsit třeba oblíbený obraz či fotografii, například své rodiny či ročních zisků.

Kvalitní monitor – sdílíte-li osud s mnoha pracovníky oborů duševní práce, koukání do displeje či monitoru se nevyhnete. Tím spíš ho vybírejte poctivě, ať vás nebolí oči. Pokud nemáte možnost jej vyměnit a nevyhovuje vám, zvažte počítačové brýle proti modrému světlu. A nezapomeňte si vše na stole včetně monitoru srovnat do správné výše, ať vám nezatuhne krk a nerozbolí záda.

16+2 tipů na zvelebení kanceláře doma i v práci

3/ Pravidla pro vaši maximální produktivitu

Mohlo by se zdát, že nejlepších výsledků člověk dosáhne, když si sedne za stůl, nastaví budík na 8–9 hodin práce a pustí se do toho. To je ovšem častá chyba, a tak odborníci doporučují:

  • Přestávky – efektivnější než pracovat hodiny v kuse, je udělat si jednou za čas (například hodinu) krátkou přestávku, protáhnout se, projít se, zameditovat si, rozptýlit se. Chvíli se budete dostávat zpátky do flow, ale celková produktivita se podle výzkumů pozvedne. Odpočinek mysli pomáhá.
  • Jídlo a pití – přísun jídla nepodceňujte, tělo i za stolem potřebuje energii, obzvlášť mozek. Tak nepřeskakujte vyvážené dopolední a odpolední svačiny a rozhodně si nechte alespoň 30 minut na poklidnou konzumaci oběda. A nezapomínejte ani v přiměřeném množství na tekutiny.
  • Čas na hlubokou práci – neustálé přepínání mezi e-maily, samotnou “hlavní” prací, telefonáty a dalšími úkony dláždí cestu k vyhoření. Proto si vymezte časy, kdy se věnujete naplno nějaké činnosti a všechno ostatní počká. Věřte, že drobná zadání odpravíte snáze najednou, než když se k nim budete nahodile vracet a přerušovat “core” činnost každých 5 minut.
  • Pořádek na stole – duševní hygiena je základ. Meditace či protažení se neztratí, ale nepřehlížejte ani svůj stůl. Minimalismus je předností, ale ať nemáte svůj pracovní kout jako ve vězeňské cele./li>

Bonusové tipy pro pracovníky z domácí kanceláře

Pokud pracujete na “HO” nebo z domova jako podnikatel/ka, tak vřele doporučujeme vymezit si na práci místo, kde vás nikdo nebude rušit. Například u jídelního stolu se to nabízí, ale co v případě, když partner/ka začne vařit? Nebo rádi pracujete na kanapi v obýváku? Co když vás ale najednou přepadne uprostřed schůzky potomek a rozhodne se vás zapojit do svého světa her?

A i když nemusíte nikam ven do světa do kanceláře a máte ji doma, stanovte si režim. Tedy se oblékejte pracovně, vstávejte od stolu a protahujte se, zkuste občas při práci stát. A pozor i na to, co je ve výhledu webkamery. I domácí kancelář je kancelář, tak dbejte na jistou úroveň.

Chystáte se na volnou nohu a kancelář zvažujete? Jsme tu pro vás

Máte-li v hlavě byznys plán a chystáte se vydat v ústrety podnikatelskému životu, již samotný start vám můžeme ulehčit. Máme letitou praxi v zařizování živnostenského oprávnění i zakládání s.r.o. A pokud v začátcích nepotřebujete kancelář a uděláte si ji doma, pamatujte na povinnost uvést sídlo podnikání úřadům. V případě, že svou trvalou adresu nechcete jako takové sídlo uvádět, není nic snazšího, než si pronajmout jedno z našich virtuálních sídel.

Další články

Legislativní změny společností s.r.o. v roce 2021

Legislativní změny společností s.r.o. v roce 2021 Rok 2021 přináší řadu změn v oblasti podnikání. V tomto článku se zaměříme na ty nejpodstatnější, které se...

Důvody pro zřízení virtuálního sídla

Důvody pro zřízení virtuálního sídla Ačkoliv se s možností zřídit virtuální sídlo firmy nedávno roztrhl pytel, je dobré znát objektivní důvody, díky nimž můžete plně...

Práce na dohodu, práce z domova – problémy na obzoru?

Práce na dohodu, práce z domova – problémy na obzoru? Zákoník práce čekají výraznější úpravy a změny, což bude mít značný dopad na dohodáře a...