facebook

Odštěpný závod

Pokud se chystáte Vaše podnikání rozšířit do zahraničí, nabízí se samozřejmě založení společnosti v dané zemi. Snazší a rychlejší možností je však založení odštěpného závodu vaší existující společnosti. Co to je a jaké jsou jeho výhody?

Odštěpný závodem (dříve organizační složka) se rozumí pobočka podniku, která vykazuje ekonomickou a hospodářskou činnost v jiném státě, než ve kterém sídlí mateřská společnost.

Přestože v obchodním rejstříku má taková pobočka svůj vlastní zápis, nedisponuje právní subjektivitou, tzn není samostatnou právnickou osobou a bez své mateřské společnosti nemůže činit jakákoliv právní jednání. Zapsána je tak se stejným názvem jako a označením „odštěpný závod“. Má povinnost vést vlastní účetnictví.

Odštěpný závod se řídí zákony a právním řádem země, ve které se nachází jeho mateřská společnost. Při jejím zániku automaticky zaniká i odštěpný závod.

Proč odštěpný závod?

Založení odštěpného závodu oproti nové obchodní společnosti má své výhody, zejména:

  • Rychlé a jednoduché založení i zrušení
  • Nemusí skládat základní kapitál
  • Možnost čerpání výhod ze smlouvy o zamezení dvojího zdanění

Jak odštěpný závod založit?

K založení odštěpného závodu není zapotřebí sepsání notářského zápisu.

Potřebovat budete pouze:

  • jmenovat jeho vedoucího (doloží souhlas s ustanovením do funkce)
  • souhlas vlastníka nemovitosti, kde bude mít odštěpný závod sídlo

Pro odštěpný závod Vaší zahraniční společnosti v ČR Vám rádi poskytneme virtuální sídlo z naší nabídky již za 89 Kč / měsíc.

Návrh na založení odštěpného závodu podává mateřská společnost společně s dokumenty zmíněnými výše a potvrzením o vydání živnostenského oprávnění na obchodní soud.

Náklady na založení jsou:

  • registrační poplatek ve výši 6 000 Kč
  • případný poplatek za nové živnostenské oprávnění 1 000 Kč
  • poplatky za překlad listin (zahraniční stanovy apod.)

Po uhrazení poplatků dojde do 5 pracovních dnů k zápisu odštěpného závodu do obchodního rejstříku.

Následně máte povinnost provést jeho registraci na finančním úřadě, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení a Vaše expanze do zahraničí může začít.

Potřebujete se založením odštěpného závodu poradit?

Neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme a zodpovíme dotazy.

Nebo nechte celé založení na nás, a věnujte čas a energii Vašemu podnikání.

 

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO?

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO? Na počátku podnikání si musí živnostník (OSVČ) i majitel společnosti (například s.r.o.) povinně zvolit adresu, kterou bude (nejen)...

Souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla OSVČ nebo firmy – vzor dokumentu a potřebné náležitosti

Souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla OSVČ nebo firmy – vzor dokumentu a potřebné náležitosti Jste živnostník nebo vlastníte společnost a přitom nechcete uvádět jako...

Přiznání OSVČ: Slevy, změny & odpočty 2022/2023

Přiznání OSVČ: Slevy, změny & odpočty 2022/2023 Na vyplňování “růžového” formuláře a pořádání všech podkladů pro finanční úřad je ještě dostatek času, ale jistě neuškodí...