facebook

Odštěpný závod

Pokud se chystáte Vaše podnikání rozšířit do zahraničí, nabízí se samozřejmě založení společnosti v dané zemi. Snazší a rychlejší možností je však založení odštěpného závodu vaší existující společnosti. Co to je a jaké jsou jeho výhody?

Odštěpný závodem (dříve organizační složka) se rozumí pobočka podniku, která vykazuje ekonomickou a hospodářskou činnost v jiném státě, než ve kterém sídlí mateřská společnost.

Přestože v obchodním rejstříku má taková pobočka svůj vlastní zápis, nedisponuje právní subjektivitou, tzn není samostatnou právnickou osobou a bez své mateřské společnosti nemůže činit jakákoliv právní jednání. Zapsána je tak se stejným názvem jako a označením „odštěpný závod“. Má povinnost vést vlastní účetnictví.

Odštěpný závod se řídí zákony a právním řádem země, ve které se nachází jeho mateřská společnost. Při jejím zániku automaticky zaniká i odštěpný závod.

Proč odštěpný závod?

Založení odštěpného závodu oproti nové obchodní společnosti má své výhody, zejména:

  • Rychlé a jednoduché založení i zrušení
  • Nemusí skládat základní kapitál
  • Možnost čerpání výhod ze smlouvy o zamezení dvojího zdanění

Jak odštěpný závod založit?

K založení odštěpného závodu není zapotřebí sepsání notářského zápisu.

Potřebovat budete pouze:

  • jmenovat jeho vedoucího (doloží souhlas s ustanovením do funkce)
  • souhlas vlastníka nemovitosti, kde bude mít odštěpný závod sídlo

Pro odštěpný závod Vaší zahraniční společnosti v ČR Vám rádi poskytneme virtuální sídlo z naší nabídky již za 89 Kč / měsíc.

Návrh na založení odštěpného závodu podává mateřská společnost společně s dokumenty zmíněnými výše a potvrzením o vydání živnostenského oprávnění na obchodní soud.

Náklady na založení jsou:

  • registrační poplatek ve výši 6 000 Kč
  • případný poplatek za nové živnostenské oprávnění 1 000 Kč
  • poplatky za překlad listin (zahraniční stanovy apod.)

Po uhrazení poplatků dojde do 5 pracovních dnů k zápisu odštěpného závodu do obchodního rejstříku.

Následně máte povinnost provést jeho registraci na finančním úřadě, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení a Vaše expanze do zahraničí může začít.

Potřebujete se založením odštěpného závodu poradit?

Neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme a zodpovíme dotazy.

Nebo nechte celé založení na nás, a věnujte čas a energii Vašemu podnikání.

 

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Ztráta zaměstnání může být nepříjemná situace, zejména pokud pracovní trh zrovna nepřekypuje nabídkami volných míst. V takovém případě je dobré mít na...

16+2 tipů na zvelebení kanceláře doma i v práci

16+2 tipů na zvelebení kanceláře doma i v práci Ať už pracujete v openspace, prostorné kanceláři, stísněném přístěnku či doma od líčícího stolku, následující tipy...

Nová povinnost od roku 2023 pro všechny OSVČ? Datovka

Nová povinnost od roku 2023 pro všechny OSVČ? Datovka Podnikatelé si od příštího roku budou muset zvyknout na to, že s nimi všechny úřady začnou...