facebook

OSVČ nebo s.r.o.?

Pokud se chystáte začít podnikat, čeká Vás hned v úvodu důležitá volba - živnostenské oprávnění (OSVČ), nebo obchodní společnost? Co se vyplatí více? Jaké jsou výhody a nevýhody? Kompletní srovnání vám přinášíme v tomto článku.

Ručení za závazky

Hlavním rozdílem podnikání na živnost a formou s.r.o. je způsob ručení za své závazky. Pokud podnikáte na živnost, ručíte za obchodní závazky celým svým osobním majetkem. Jedinou možností, jak se rizika ztráty majetku při úpadku zbavit, je sjednat si pojištění profesní odpovědnosti, které však může být poměrně nákladné.

Oproti tomu u společnosti s.r.o. ručí majitel pouze do výše nesplaceného vkladu základního kapitálu. Pokud je splacen celý, je Váš osobní majetek zcela v bezpečí. Ani jednatel společnosti, který je zodpovědný za chod společnosti a fakticky jí řídí (nemusí být vlastníkem), neručí za svá rozhodnutí osobním majetkem, avšak za předpokladu, že veškeré rozhodnutí činí s péčí řádného hospodáře, tzn. neuzavírá záměrně nevýhodné obchody apod.

Účetnictví a související administrativa, zdanění

Podstatnou výhodou OSVČ je, že oproti společnostem nemají povinnost vést účetnictví (až při obratu nad 25 000 000 Kč).

Při podnikání na živnost je Vaší povinností hradit měsíční zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Jednou za rok musíte podat daňové přiznání a přehledy o příjmech / výdajích pojišťovnám, ze kterých je vypočtena výsledná daň a případné nedoplatky / přeplatky na pojistném.

Zde mohou OSVČ využít dalších výhod jako například uplatnění výdajů paušálem (který u menších podnikatelů často převyšuje skutečné výdaje), nebo nově od roku 2022 možnost hradit státu povinné odvody formou paušální daně. S tou vám odpadá povinnost podávat daňové přiznání a další formuláře. Vaše administrativní zátěž je tak snížena na minimum, nepotřebujete si platit účetní.

Společnost s ručením omezeným oproti tomu musí vést komplexní účetnictví, tzn. evidovat veškeré příjmy, náklady, pohledávky a závazky aj., což se většinou bez práce účetní neobejde. I přes svou náročnější administrativu mají však společnosti s.r.o. své účetní výhody, jako například možnost efektivněji optimalizovat zisk, tedy snížit vykázaný zisk v účetnictví a tím výslednou daň z příjmu například reinvesticí výnosů zpět do firmy.

Co se týče zdanění, příjmy OSVČ podléhají dani ve výši 15 %. Společnosti s.r.o. odvádějí daň z příjmu ve výši 19 %. K tomu navíc společníci (majitelé s.r.o.) při rozdělení zisku odvádějí srážkovou daň ve výši 15 %.

Důvěryhodnost, značka, hodnota, prodej

Další faktory, které stojí za zvážení. Ať už budete jako OSVČ budit sebelepší dojem, podnikání formou s.r.o. už na první pohled působí profesionálně. Výhodu zde budete mít hlavně při komunikaci s dodavateli a odběrateli. Jako živnostník budete naopak důvěryhodněji působit při obchodním vztahu s klientem, protože za své podnikání ručíte vlastním majetkem.

Nevýhodou OSVČ je ztráta reputace. Vaše podnikání zaštiťujete nejen svým majetkem, ale také jménem. Pokud si vybudujete špatnou pověst jako společnost, můžete si název prostě změnit, nebo založit společnost novou. Jako OSVČ se špatné pověsti zbavíte už těžko.

Výhodu mají společnosti s.r.o. i co se týče rostoucí hodnoty, expanze a zastupitelnosti / převoditelnosti. Se společností se snáz rozšíříte do zahraničí, získáte investory, nebo, pokud vás podnikání přestane bavit, můžete jmenovat nového jednatele, který za Vás společnost bude řídit, nebo ji prostě prodat. Jako OSVČ jste v podnikání pouze sám na sebe.

Náročnost na otevření živnosti / založení s.r.o.

I přes řadu úprav zákona o obchodních korporacích, které založení s.r.o. částečně usnadnily, zůstává otevření živnosti výrazně jednodušším. Stačí Vám 1 000 Kč a jedna návštěva živnostenského úřadu (a případná odborná způsobilost pro některé obory).

Při založení společnosti musíte již dopředu pečlivě zvážit celou řadu faktorů, jako výše základního kapitálu, práva jednotlivých jednatelů / společníků apod. Kromě toho časové i finanční náklady na založení s.r.o. jsou výrazně vyšší (služby notáře, ohlášení živností, otevření účtu v bance, složení základního kapitálu apod.)

Proto při založení společnosti lepší zvolit služeb profesionálních poradenských firem, které Vám založí společnost na míru. U nás Vám společnost založíme již za 7 990 Kč během 2-4 pracovních dní.

Shrnutí

Výhody i nevýhody jsou na obou stranách. Podle čeho se tedy rozhodovat? V první řadě je potřeba pečlivě zvážit vaše cíle a situaci.

Podnikání na živnost se Vám vyplatí zejména pokud

  • Chcete podnikat a vše řídit sami.
  • Chcete se prezentovat svým jménem.
  • Podnikání je založeno na Vašich specifických znalostech a dovednostech.
  • Chcete podnikat co nejrychleji a nejlevněji.
  • Vašimi partnery / klienty budou primárně fyzické osoby.

Založení společnosti s.r.o je lepší volbou v případě kdy

  • Chcete podnikat s dalšími lidmi.
  • Vaše podnikání je rizikové a nechcete ručit svým majetkem
  • Chcete budovat značku.
  • Plánujete expandovat do zahraničí.
  • Vašimi partnery budou primárně korporace.
  • Počítáte s možností, že v budoucnu budete chtít vaše podnikání předat někomu jinému

 

Další články

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje?

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje? Ať už jste OSVČ či majitel firmy, rozhodně na sítích buďte....

Stay Free Wear: Příběh české oděvní značky, která oplývá autenticitou. Inspiruje se hudbou i historií

Stay Free Wear: Příběh české oděvní značky, která oplývá autenticitou. Inspiruje se hudbou i historií A jako další v blogovém seriálu, který představuje naše klienty,...

Pojištění odpovědnosti podnikatelů. Protože stát se může cokoli. Už ho máte? A máte ho dobře nastavené?

Pojištění odpovědnosti podnikatelů. Protože stát se může cokoli. Už ho máte? A máte ho dobře nastavené? Újma na zdraví či dokonce životě, škoda na majetku…...