facebook

Podpora v nezaměstnanosti

Ztráta zaměstnání může být nepříjemná situace, zejména pokud pracovní trh zrovna nepřekypuje nabídkami volných míst. V takovém případě je dobré mít na paměti, že stát nabízí pomoc ve formě podpory v nezaměstnanosti, na kterou má nárok každý, kdo splní zákonné podmínky.

Co podpora v nezaměstnanosti zahrnuje?

Při splnění podmínek Vám úřad práce poskytuje po určitou dobu jednou měsíčně finanční podporu, stanovenou procentuální sazbou z průměrného měsíčního čistého výdělku.
Procentuální sazby jsou:

  • 65 % po dobu prvních dvou měsíců, ne však více než 0,58 průměrné mzdy národního hospodářství v období tří předcházejících kalendářních let.
  • 50 % po dobu následujících dvou měsíců
  • 45 % po zbytek doby vyplácení podpory

Při ukončení pracovního poměru bez udání důvodu, nebo dohodou, bude uchazeči podpora po celou dobu přiznána pouze procentuální sazbou ve výši 45 %.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti zaniká uplynutím podpůrčí doby, odhlášením uchazeče, nebo jeho vyřazením z evidence uchazečů o zaměstnání.

Za zmínku stojí také, že každému uchazeči o zaměstnání v evidenci je úřadem práce hrazeno zákonem povinné zdravotní pojištění. I kdybyste tedy neměli na podporu nárok, jen samotná registrace na úřadu práce Vám ušetří cca 2 500 Kč měsíčně. Kromě toho Vám po splnění dalších podmínek může úřad práce dokonce zafinancovat rekvalifikační kurz.

Jaké jsou podmínky podpory a jak ji získat?

Podpora v nezaměstnanosti náleží každému uchazeči o zaměstnání, který hradil v předchozím období sociální pojištění alespoň po dobu 12 měsíců a nepobírá starobní důchod. Doba vyplácení podpory se liší dle věkových kategorií:

  • do 50 let vyplácení po dobu 5 měsíců
  • od 50 do 55 let vyplácení po dobu 8 měsíců
  • nad 55 let vyplácení po dobu 11 měsíců

K přiznání podpory je potřeba registrace do evidence uchazečů o zaměstnání na úřadu práce, jehož součástí je i případná žádost o podporu. K té od Vás úřad práce bude vyžadovat:

  • potvrzení o průměrném měsíčním čistém výdělku,
  • zápočtový list od zaměstnavatele,
  • evidenční list důchodového pojištění.

OSVČ pak doloží:

  • potvrzení o době účasti na sociálním pojištění,
  • potvrzení o vyměřovacím základu pro pojistné na sociální zabezpečení.

Pozor na vyřazení

Při zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a případném vyplácení podpory se předpokládá, že uchazeč poskytne plnou součinnost při snaze o jeho zaměstnání.

Úřad práce Vám při zařazení stanoví povinné termíny, ve kterých se musíte dostavit na konzultaci o vývoji situace. Pokud byste se na tyto schůzky opakovaně nedostavili, nebo jinak porušili podmínky uchazeče o zaměstnání (například zjištění, že provozujete výdělečnou činnost), hrozí Vám téměř s jistotou vyřazení z evidence a také povinnost vrátit vyplacenou podporu.

Potřebujete další informace k podpoře v nezaměstnanosti?

Neváhejte se obrátit na pobočku úřadu práce ve vaší obci, kde vám zodpoví případné dotazy.

 

Další články

16+2 tipů na zvelebení kanceláře doma i v práci

16+2 tipů na zvelebení kanceláře doma i v práci Ať už pracujete v openspace, prostorné kanceláři, stísněném přístěnku či doma od líčícího stolku, následující tipy...

Stay Free Wear: Příběh české oděvní značky, která oplývá autenticitou. Inspiruje se hudbou i historií

Stay Free Wear: Příběh české oděvní značky, která oplývá autenticitou. Inspiruje se hudbou i historií A jako další v blogovém seriálu, který představuje naše klienty,...

Souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla OSVČ nebo firmy – vzor dokumentu a potřebné náležitosti

Souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla OSVČ nebo firmy – vzor dokumentu a potřebné náležitosti Jste živnostník nebo vlastníte společnost a přitom nechcete uvádět jako...