facebook
POVINNOST SPOLEČNOSTÍ SPECIFIKOVAT PŘEDMĚT PODNIKÁNÍ
 

Povinnost společností specifikovat předmět podnikání

Naposledy jsme v našem blogu psali o novele zákona o evidenci skutečných majitelů. Dnes se budeme věnovat další podstatné novince v tomto roce, a to povinnosti stanovení předmětu podnikání u společností.


O co se jedná?

Donedávna zákon společnostem umožňoval ve svých stanovách a společenských smlouvách uvádět v případě volných živností jako předmět podnikání obecně „výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“.


Od 12.5.2021 však na základě usnesení nejvyššího soudu sp. zn. 27 Cdo 3549/2020 společenská smlouva s tímto předmětem podnikání není dostatečně konkrétní a je v ní potřeba jasně specifikovat obor činnosti volné živnosti. Živnostníků se toto rozhodnutí netýká.


Povinnost sjednat nápravu

U nově zakládaných společností budou notáři zakladatelskou listinu koncipovat již v souladu se zmíněným usnesením. Specifikaci předmětu podnikání se však nevyhnou ani již existující společnosti. Ty budou soudem vyzvány k uvedení konkrétní činnosti oborů volné živnosti, do kterých jejich činnost spadá.


Toto rozhodnutí ovlivní tisíce již existujících společností, které budou muset svolat valnou hromadu a zajistit úpravu notářského zápisu a změnu v obchodním rejstříku. Pokud společnost nebude na výzvu soudu reagovat, může jí být uložena pokuta až do výše 100 000 Kč a v krajním případě může soud přistoupit i k její likvidaci.


V souvislosti s výše uvedeným doporučujeme tedy ve Vaší zakladatelské listině ověřit, zda se Vás rozhodnutí nejvyššího soudu týká a pokud ano, rovnou zajistit změnu.


Budete mít jistotu že je vše v pořádku a předejdete tak situaci, kdy budete soudem vyzvání sjednat nápravu zrovna v období, kdy se Vám třeba náklady spojené s vyhotovením nového notářského zápisu nebudou úplně hodit. Současně s tím můžete provést i případné další plánované změny ve Vaší společnosti a snížit tak náklady na notářské služby.


Se změnou Vám pomůžeme

Pokud chcete administrativní zátěž spojenou s konkretizací předmětu podnikání zredukovat na minimum, využijte našich služeb ve spolupráci s partnerskou notářskou kanceláří. Změnu předmětu podnikání Vám zajistíme do 5 pracovních dní již za 10 000 Kč bez DPH.

Pro objednání nám vyplňte nezávaznou poptávku níže a naši specialisté se s Vámi spojí.

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO?

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO? Na počátku podnikání si musí živnostník (OSVČ) i majitel společnosti (například s.r.o.) povinně zvolit adresu, kterou bude (nejen)...

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje?

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje? Ať už jste OSVČ či majitel firmy, rozhodně na sítích buďte....

Ready-made společnosti - výhody a nevýhody

Ready-made společnosti - výhody a nevýhody Pokud uvažujete o podnikání formou obchodní společnosti, určitě jste se již setkali s výrazem ready-made společnost. Co toto označení...