facebook

Přiznání OSVČ: Slevy, změny & odpočty 2022/2023

Na vyplňování “růžového” formuláře a pořádání všech podkladů pro finanční úřad je ještě dostatek času, ale jistě neuškodí na nejzazší datum odevzdání koncem příštího března myslet a počítat s ním. Na co určitě pamatovat, až ho budete za letošek vyplňovat? A jaké novinky stát pro živnostníky chystá na ten další?

Připravili jsme pro vás přehled chystaných změn, které vám pomohou ušetřit! OSVČ mají nárok na mnoho slev, některé lze uplatnit i co měsíc. Byla by škoda je nevyužít!

Bonus pro plátce daně z příjmu FO (zkráceně DPFO)

Po příjemném poskočení bonusu v roce 2008 se sazba držela 12 let na hodnotě 2 070 Kč za měsíc, v roce 2021 se zvýšila o 250 Kč na 2 320 Kč měsíčně. Při vyplňování přiznání za letošní rok bude ovšem základní sleva na poplatníka nově činit 2 570 Kč měsíčně – tedy o dalších 250 Kč/měsíc více (celkem 30 840 Kč ročně). Což jistě mnohé potěší.

Na tuto slevu přitom mají nárok všichni poplatníci, kteří měli alespoň po část roku 2022 zdanitelné příjmy. Slevy se uplatňují v plné roční výši, a to dokonce i v situaci, kdy jejich výdělečná činnost trvala jen pár měsíců. Pro drobné živnostníky tato sleva v kombinaci s výdajovým paušálem může znamenat, že na dani z příjmu nebudou platit ani 1 Kč.

Paušální daň – jak funguje a vyplatí se?

Od roku 2018 lze bonus pro plátce daně využít bez ohledu na to, zda si podnikatel vede daňovou evidenci, nebo uplatňuje výdaje paušálem. Od roku 2021 lze často ušetřit ještě více než při využití tzv. výdajových paušálů, a to v případě, že se přihlásíte k tzv. paušální dani. Zda se vám daň vyplatí, zjistíte po zadání 2 hodnot do online kalkulačky.

Výhoda daně spočívá i v tom, že její plátci nemusejí vyplňovat daňové přiznání. Loni činila 5 469 korun měsíčně. V roce 2022 se vzhledem ke značnému zvýšení záloh zvedla o více než 500 Kč. V jediném odvodu tak zaplatíte v roce 2022 pouze 5 994 Kč co měsíc.

V částce je započteno minimální zdravotní pojistné (2 393 Kč), minimální sociální pojistné (2 976 Kč) a 100 korun na samotné dani z příjmů. Ročně to tedy znamená odvod ve výši 71 928 Kč, z toho daň činí jen 1 200 Kč. Pro mnoho OSVČ je tento režim tedy nejvýhodnější.

Další uplatnitelné slevy, které mohou ušetřit peníze

Slevy lze dle zákona uplatnit i na „manžela/manželku bez příjmu“. Pozor, to ale určitě neznamená, že ji podnikatelé mohou využít pouze v případě, že jejich partner/ka nemá vůbec žádný zdroj příjmů. Zde je stanoven roční limit, aktuálně ve výši 68 000 korun.

Slevu na manžela/manželku lze uplatnit bez ohledu na limit, pokud pobírá dávky státní podpory či sociální péče apod. (vč. státních příspěvků na penzijko a stavebko). Nepočítají se např. ani rodičovské příspěvky či stipendia během studia. Ale pozor, ti, jejichž manžel/ka pobírá podporu v nezaměstnanosti, na tuto výhodu nárok nemají.


A slevy na potomky? Dlouhodobě jde o slevy, u nichž se změny promítají nejčastěji. Jeden z rodičů může nyní na dani ušetřit 1 267 Kč měsíčně na jednoho potomka, a nově 1 860 Kč na druhé dítě. A dále 2 320 Kč měsíčně na 3. a každé další. A pokud se při výpočtu daně dostanete do minusu? Pak vám vznikne nárok na získání přeplatku!

Nezapomínejte ani na oblíbené školkovné, které platí již 5. rokem. To se týká rodičů, kteří platí předškolní docházku dětí do mateřských škol či dětských skupin. Ze svých daní si mohli letos odečíst tyto výdaje až do výše 15 200 Kč – za každého potomka. Minulý rok šlo o 14 600 Kč, příští rok se sleva za rok 2022 “vyhoupne” až na 16 200 Kč.

A ve výčtu uplatnitelných slev ještě nekončíme

  • Zvyšovaly se limity pro osvobození příspěvku zaměstnavatele na penzijko a životko zaměstnanců na 50 000 Kč
  • Od zavedení elektronické evidence tržeb mohli poplatníci využít i slevy na EET, a to až do výše 5 000 Kč (letos je ovšem bonus k dispozici naposledy)
  • A nezapomínejme ani na slevu na invaliditu, kdy na ni mají nárok ti, kdo předloží výměr o přiznání invalidního důchodu s potvrzením o jeho výplatě
  • Používáte pro podnikání nákladní automobil a povinně odvádíte silniční daň? I pro vás jsou tu jisté slevy – stát chce totiž podnikatele motivovat k nákupu nových vozů právě sníženou silniční daní (je-li do 3 let stáří, lze si zmíněnou daň snížit o 48 %, u vozů 3–6 let starých pak 40 %, nad 9 let pak nový majitel ušetří až 25 %)

Nevíte, na které slevy máte nárok? Jsme tu pro vás

Samozřejmě nemusíte pročítat zákony ani studovat paragrafy. Stačí se jednoduše poradit s odborníkem, nebo si od něj celé daňové přiznání za rok 2022 nechat vypracovat – začít jej pak řešit dává smysl v průběhu února, odevzdávka na finanční úřad bývá koncem března. Pokud nikoho takového zatím nemáte, ozvěte se nám a přiznání vám zpracuje náš profesionál. Poradit umí s jednoduchým, podvojným a online účetnictvím či s DPH.

 

Další články

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje?

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje? Ať už jste OSVČ či majitel firmy, rozhodně na sítích buďte....

Výběr účetního softwaru – jaké máte možnosti?

Výběr účetního softwaru – jaké máte možnosti? Počítačový program pro vedení účetnictví se může hodit v různých oblastech zpracování daní nebo správy obchodu a účetnictví....

CACOA: UDĚLEJTE SI ČAS SAMI NA SEBE A ZKUSTE NOVÝ RITUÁL S LAHODNÝM NÁPOJEM

CACOA: UDĚLEJTE SI ČAS SAMI NA SEBE A ZKUSTE NOVÝ RITUÁL S LAHODNÝM NÁPOJEM A dalším příspěvkem do blogového seriálu rozhovorů s našimi klienty nově...