facebook

Ready-made společnosti - výhody a nevýhody

Pokud uvažujete o podnikání formou obchodní společnosti, určitě jste se již setkali s výrazem ready-made společnost. Co toto označení znamená a jaké nese pozitiva a negativa? Vše potřebné Vám vysvětlíme v tomto článku.

Co to je ready-made společnost?

Jak už napovídá název, jedná se o již hotovou společnost připravenou k podnikání. V ideálním případě se jedná o čistou firmu bez nevypořádaných závazků a špatné reputace. Ready-made společnosti rozdělujeme do dvou kategorií a to:

  • Bez historie - takzvaně “čisté” společnosti bez jakékoliv ekonomické aktivity, založené pouze za účelem následného prodeje koncovému zákazníkovi
  • S historií - společnosti, které již na trhu působily, vyvíjely ekonomickou činnost a ve svém segmentu již mohou mít svou reputaci (i negativní)

Jaké jsou výhody pořízení ready-made společnosti?

Rychlost - Oproti založení nové společnosti můžete převodem existující společnosti ušetřit několik dní i týdnů. Pokud si připlatíte za převod u notáře, stáváte se majitelem nové společnosti zpravidla do 48 hodin.

Složený základní kapitál - Pokud chcete společnost s vyšším základním kapitálem a nemáte potřebné prostředky na jeho složení, můžete si zkrátka pořídit ready-made společnost, u které byl potřebný kapitál již složen.

Vyřízené živnosti / registrace - Chcete začít podnikat například v účetnictví, ale nemáte zákonem požadovanou praxi? Potřebujete společnost s registrací k DPH, ale nechcete ztrácet čas a energii náročným procesem? Není problém, řada ready-made společností má již vyřízená živnostenská oprávnění i s jejich odpovědným zástupcem a registrace k příslušným daním. Počítejte však s tím, že za takovouto ready-made firmu si výrazně připlatíte.

Obchodní historie - Jak již bylo zmíněno výše, ready-made společnost si lze pořídit i s bohatou obchodní aktivitou v minulosti. Taková společnost již ve svém segmentu může mít své jméno a případně klientelu. Vy tak ušetříte čas strávený budováním reputace nové společnosti.

Na co si dát při pořízení ready-made společnosti pozor?

I pořízení ready-made společnosti má svá úskalí, tím hlavním jsou nevypořádané závazky z minulosti. Pokud se stanete novým majitelem existující společnosti, přebíráte na sebe také veškeré její případné závazky. Ty Vám mohou v budoucnu pěkně zatopit. Pokud kupujete společnosti od neprověřených majitelů, mohou některé závazky opomenout, nebo Vám je dokonce zatajit.

Před uskutečněním převodu si tedy společnost pečlivě proklepněte. Vyžádejte si potvrzení o bezdlužnosti u finančního úřadu, správy sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny a celní správy. Nezapomeňte také na kompletní účetnictví, které nechte následně prověřit Vaším účetním. Pokud účetního nemáte, rozhodně se vyplatí si za službu externího účetního zaplatit. Vyhnete se tak komplikacím, které Vám mohou kostlivci ve skříni způsobit.

U společností s historií si také dejte pozor, abyste nepořídili společnost se špatnou reputací na trhu, ať už kvůli nekvalitním produktům, dluhům u státních institucí, nebo nepřehledné vlastnické struktuře v minulosti.

Jak pořídit ready-made bez zbytečných komplikací?

Pokud o pořízení ready-made uvažujete, spíše než využít nabídky starého známého, doporučujeme obrátit se na profesionální společnosti, které se zakládáním a prodejem ready-made přímo zabývají.

S výběrem a pořízením ready-made Vám rádi pomůžeme. Pokud si nevyberete z naší nabídky, najdeme Vám ideální společnost přes naše partnery.

Kontaktujte nás přes formulář níže a vyhnete se tak rizikům nepříjemných překvapení v budoucnu.

 

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Neomezené volno jako benefit – boost efektivity, nebo černá díra na peníze?

Neomezené volno jako benefit – boost efektivity, nebo černá díra na peníze? Lákáte nové zaměstnance do své firmy na sick days, pátý týden placené dovolené,...

DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ 2024 – NEZAPOMEŇTE ZOHLEDNIT LOŇSKÉ ZMĚNY

DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ 2024 – NEZAPOMEŇTE ZOHLEDNIT LOŇSKÉ ZMĚNY Daňové přiznání je klíčovým dokumentem pro splnění daňových povinností v ČR. Pro daňové období za rok 2023,...

Změna sídla společnosti

Změna sídla společnosti Potřebujete změnit adresu sídla Vaší společnosti z rodinného domu na nově pronajatou kancelář? Vypověděl Vám současný vlastník nemovitosti, kde máte sídlo, smlouvu?...