facebook

Základní kapitál u společností s.r.o.

Základní kapitál je jednou z hlavních náležitostí každé společnosti s.r.o. Pokud i vy zakládáte novou společnost, budete muset hned v úvodu stanovit jeho výši. Co to však znamená v praxi? K čemu slouží, co ovlivňuje a podle čeho se rozhodovat? Vše rozebereme v tomto článku.

Co to je základní kapitál?

Základní kapitál představuje zdroje financování, kterými disponuje společnost do začátku. Jedná se o o hodnotu vkladů (prostředků) vlastníků do jejich nově vznikající firmy. Tyto vklady mohou být:

  • peněžité (hotovost nebo vklad na bankovním účtu)
  • nepeněžité (movitý i nemovitý majetek oceněný na základě znaleckého posudku)

Jakou výši základního kapitálu zvolit?

Minimální výše základního kapitálu u společností s.r.o. je 1 Kč. V minulosti byla minimální hodnota výrazně vyšší (200 000 Kč), v roce 2014 byla však zákonem o obchodních korporacích snížena na 1 korunu. Dle autorů zákona byla hlavním důvodem této úpravy mimo jiné snaha o odstranění zbytečných bariér při vstupu do podnikání.

V praxi se však doporučuje zakládat novou společnost alespoň s kapitálem ve výši 10 000 Kč a více.

Proč zvolit vyšší základní kapitál?

Jak už bylo zmíněno v úvodu, základní kapitál představuje zdroje financování společnosti. Jeho výše by teda měla pokrývat alespoň základní náklady na otevření společnosti. Ty jsou samozřejmě mnohonásobně vyšší než 1 Kč.

Pojďme se podívat jen na výdaje na samotné založení společnosti s.r.o.

  • Náklady na notáře – jsou závislé na složitosti struktury vaší společnosti. U společností s jednoduchou strukturou můžete počítat s částkou 5 000 – 7 000 Kč, u těch komplexnějších klidně i dvojnásobek a více.
  • Náklady na živnost – poplatek za vydání živnostenského oprávnění činí 1 000 Kč
  • Náklady na zápis do obchodního rejstříku – u jednoduché zakladatelské listiny s minimem údajů se neplatí. U té standardní vás poplatek vyjde na 2 700 Kč
  • Ostatní náklady – několik stovek korun zaplatíte také za nezbytné administrativní úkony jako výpis z rejstříku trestů, potvrzení o složení základního kapitálu, vydání opisu notářského zápisu apod.
Celkem Vás tak jen zřizovací náklady vyjdou na částku 5 000 – 10 000 Kč.

A to nepočítáme třeba případný pronájem nemovitosti, ve které společnost musí mít ze zákona sídlo. Pokud nemovitost pro tyto účely nemáte, můžete využít virtuálních sídel, což jsou však další tisícové výdaje jen na splnění zákonných povinností.

U nás Vám rádi založíme společnost na míru včetně sídla již za 8 990 Kč.

Při stanovení základního kapitálu byste také měli zohlednit další nutné výdaje na start vašeho podnikání, jako náklady na vybavení, reklamu atd. I při té největší úspoře Vám zkrátka na úspěšný start 1 Kč stačit zdaleka nebude.

Pokud si tedy necháte do obchodního rejstříku zapsat základní kapitál ve výši 1 Kč, moc důvěryhodně vaše společnost působit nebude. Další komplikace pak mohou nastat třeba při žádosti o úvěr, nebo při převodu podílů společníků.

Jak složit základní kapitál?

Složení základního kapitálu je jednou z posledních překážek k zápisu do obchodního rejstříku. Jak a kdy ho složit?

Vkladem na bankovní účet

Po vyhotovení notářského zápisu musíte v bance zřídit speciální typ účtu ke složení základního kapitálu a na něj prostředky vložit. Po provedení vkladu banka vydá potvrzení, se kterým může notář dokončit proces a zapsat vaši společnost do rejstříku.

V hotovosti

Od roku 2021 můžete složit základní kapitál do výše 20 000 Kč v hotovosti u notáře. Proces založení je tak snazší a rychlejší. Tuto možnost uvítají i cizinci, u kterých banka vyžaduje vyplnění bezpečnostních dotazníků, které následně musí projít schválením.

 

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Legislativní změny společností s.r.o. v roce 2021

Legislativní změny společností s.r.o. v roce 2021 Rok 2021 přináší řadu změn v oblasti podnikání. V tomto článku se zaměříme na ty nejpodstatnější, které se...

NETWORKING PRO PODNIKATELE V DIGITÁLNÍM VĚKU. JAK NA NĚJ?

NETWORKING PRO PODNIKATELE V DIGITÁLNÍM VĚKU. JAK NA NĚJ? Budování vztahů a kontaktů může významně přispět k růstu i vašeho podnikání. S rozvojem technologií se...

Jak se vyhnout pokutě od živnostenského úřadu

Jak se vyhnout pokutě od živnostenského úřadu Podnikání jako OSVČ je oproti vedení společnosti v mnoha ohledech administrativně jednodušší. I živnostenské podnikání se však řídí...