facebook

Jaký je rozdíl mezi sídlem firmy a místem podnikání

Jednoduše řečeno, záleží na tom, zda jste soukromá osoba neboli živnostník (OSVČ) nebo právnická soba neboli firma.

Pokud jste osoba samostatně výdělečné činnosti (OSVČ), musíte ze zákona určit místo svého podnikání. To může být jen jedno, přestože druhů živností můžete mít mnohem víc. Místo podnikání je adresa, odkud podnikatel – živnostník řídí své podnikatelské aktivity. Tato adresa je uvedena na fakturách, smlouvách nebo další korespondenci. V podstatě jde o adresu ve smyslu poštovního řádu, což znamená, že musí obsahovat jméno podnikatele, název ulice, číslo domu, jméno obce a poštovní směrovací číslo.

Podle živnostenského zákona si může podnikatel zvolit místo svého podnikání podle svého vlastního uvážení. Zpravidla to ale bývá pozice jeho trvalého bydliště. V případě, že využije službu virtuální sídlo firmy, musí novou adresu nahlásit živnostenskému úřadu a místo svého podnikání zákonně fyzicky označit cedulkou.

Sídlo firmy musí ze zákona mít právnická osoba neboli společnost. Musí se nacházet nejen na platné adrese, ale navíc musí být doloženo právo užívat daný objekt či prostor. Sídlo můžete mít jen jedno. Pokud nepodnikáte v průmyslové výrobě, může být sídlo vaší firmy v rodinném domě, v bytě nebo na adrese virtuálního sídla.

To je výhodné zejména díky ochraně před nezvanými návštěvníky firmy. Zároveň ale dochází k maximální úspoře vašich financí tím, že neplatíte pronájem celého objektu či kanceláří, ale jen „virtuální“ místo. Dobře znějící adresa navíc přináší prestižní postavení pro vaše jednání s potencionálními obchodními partnery. Zároveň získáváte virtuální asistentku, možnost pronájmu konferenční místnosti na adrese nebo zajištění poštovních služeb.

Nezapomeňte, že jak u změny místa podnikání, tak u změny sídla společnosti, je nutné dobře komunikovat s úřady a o všech změnách je informovat.

Další články

Základní kapitál u společností s.r.o.

Základní kapitál u společností s.r.o. Základní kapitál je jednou z hlavních náležitostí každé společnosti s.r.o. Pokud i vy zakládáte novou společnost, budete muset hned v...

Změna sídla společnosti

Změna sídla společnosti Potřebujete změnit adresu sídla Vaší společnosti z rodinného domu na nově pronajatou kancelář? Vypověděl Vám současný vlastník nemovitosti, kde máte sídlo, smlouvu?...

Souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla OSVČ nebo firmy – vzor dokumentu a potřebné náležitosti

Souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním sídla OSVČ nebo firmy – vzor dokumentu a potřebné náležitosti Jste živnostník nebo vlastníte společnost a přitom nechcete uvádět jako...