facebook

2023 & daňové novinky. Důvod k obavám?

Koncem července roku 2022 vláda schválila nový daňový balíček s účinností od 1. 1. 2023. Nejen pro podnikatele přináší hned několik podstatných změn. Pojďme si je raději ještě před začátkem roku připomenout. Ať se u řešení DPH, paušální daně či přiznání nespletete.


 

Níže jsme pro vás připravili přehled shrnující 4 nejzásadnější změny pro OSVČ. Víte již o všech?

Zvýšená hranice pro povinnou registraci k DPH

Po dlouhých 19 letech nastane u daně z přidané hodnoty změna – nově se její roční limit pro povinnou registraci zvýší na 2 miliony Kč, a to z aktuálního 1 milionu. Stávající hranice vychází z částky vyjednané při vstupu do EU – Česko si ji jen tak nemohlo upravit a zažádalo si o výjimku.

Ještě v roce 1994 činil limit pro registraci k DPH 3 miliony Kč. Se vstupem do EU v roce 2004 se hranice snížila na 1 milion Kč, který vydržel až dodnes. Přitom jen od roku 2005 do 2018 činila kumulovaná inflace přes 30 % a mzdy za tu dobu vzrostly na víc jak dvojnásobek. Na základě novely MFČR očekává, že počet osob osvobozených od DPH vzroste o cca 105 tisíc.

TIP: Pohybuje se váš obrat mezi 1 a 2 miliony? Pak doporučujeme pročíst tento článek

Zavedení 3 pásem paušální daně u daně z příjmu

V roce 2022 bylo k paušální dani přihlášeno necelých 58 tisíc drobných podnikatelů s příjmy do 1 milionu Kč ročně. Nejste si jisti, jak funguje a zda se vám vyplatí? Je to jednoduché: při vstupu do paušálního režimu platí OSVČ po celý rok každý měsíc stejnou daňovou platbu, nemusí vyplňovat daňové přiznání a přehledy, a nemůže mu tak vzniknout roční nedoplatek.

Zde se tedy zvýší hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu. Kvůli širokému rozpětí příjmů nově nebude měsíční paušální záloha pro všechny OSVČ ve stejné výši jako dosud, ale zavedou se 3 pásma odvozená od výše příjmů poplatníka a jejich charakteru.

1. pásmo s paušálním odvodem 6 208 Kč

  • Do 1 000 000 Kč bez ohledu na to, z jakého činnosti plynou
  • Do 1 500 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % či 60 % z příjmů
  • Do 2 000 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % z příjmů

2. pásmo 2 s paušálním odvodem 16 000 Kč

  • Do 1 500 000 Kč bez ohledu na to, z jaké činnosti plynou
  • Do 2 000 000 Kč, pokud alespoň 75 % příjmů ze samostatné činnosti tvoří příjmy, k nimž lze uplatnit výdaje ve výši 80 % či 60 % z příjmů

3. pásmo s paušálním odvodem 26 000 Kč

  • Do 2 000 000 Kč bez ohledu na to, z jaké činnosti plynou

Ačkoli se měsíční odvod zvýší až na 26 tisíc Kč, některé OSVČ na novém nastavení vydělají přes 100 tisíc Kč! Záviset bude na oboru podnikání a také výši příjmů. Dle analýzy na něm nejvíce vydělají bezdětné OSVČ s 60% paušálem, a to s příjmy těsně pod hranicí 1,5 milionu Kč.

TIP: Jak se přihlásit k paušální dani a vyplatí se vám? A máte na tuto možnost nárok? Budete zároveň potřebovat odhlášení z placení DPH? Vše kolem daní s námi můžete zkonzultovat.

Nová hranice pro vznik povinnosti podávat daňové přiznání FO

Dále se po 20 letech změní minimální roční výše zdanitelných příjmů pro vznik povinnosti podat daňové přiznání, a to na 25 000 Kč (z aktuálních 15 000 Kč). A nově budou moci OSVČ v paušálním režimu mít krom příjmů ze samostatné činnosti i ostatní příjmy, a to včetně příjmů z nájmu anebo z kapitálového majetku do 25 000 Kč a nebudou muset nic řešit.

Snížení pokut u kontrolních hlášení pro OSVČ

OSVČ a společnostem s ručením omezeným s 1 společníkem – FO se od ledna 2023 sníží pokuty za prohřešky u kontrolních hlášení na polovinu. A zároveň by se měla automaticky odpouštět i jedna pokuta ve výši 10 000 Kč. Což se jistě nikdo zlobit nebude.

Upravit se má také lhůta pro reakci plátce na výzvu správce daně v případě, že ten má pochybnosti o správnosti či úplnosti údajů v kontrolním hlášení, při doručení prostřednictvím datových schránek – o těch se můžete více dočíst v tomto našem článku. Pro doručení do ”datovky” se lhůta z nynějších 5 pracovních dnů prodlouží na 17 dnů od dodání výzvy.

Nejste si čímkoli ohledně daní a změn jistí?

Pokud ze změn nejste moudří a nevíte jistě, jak konkrétně řešit svou specifickou situaci, není nic jednoduššího než se na nás obrátit. Rádi s vámi probereme, jak se přihlásit k paušální dani a zda se vám (nově) vyplatí, jak se případně registrovat k DPH (anebo jak se naopak z jejího placení odhlásit, když její limit vzrostl na 2 miliony Kč ročně) nebo cokoli ohledně účetnictví a daní.

Chcete si konzultaci rovnou sjednat? Stačí níže vyplnit nezávazný formulář. Nebo nám můžete zavolat na telefonní číslo 602 654 355 či napsat e-mail na adresu [email protected].

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Základní kapitál u společností s.r.o.

Základní kapitál u společností s.r.o. Základní kapitál je jednou z hlavních náležitostí každé společnosti s.r.o. Pokud i vy zakládáte novou společnost, budete muset hned v...

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO?

PRONÁJEM VLASTNÍ KANCELÁŘE, NEBO RADĚJI VIRTUÁLNÍ SÍDLO? Na počátku podnikání si musí živnostník (OSVČ) i majitel společnosti (například s.r.o.) povinně zvolit adresu, kterou bude (nejen)...

Kdy si vystačíte s místem podnikání a kdy potřebujete provozovnu?

Kdy si vystačíte s místem podnikání a kdy potřebujete provozovnu? Místo podnikání a provozovna. Pojmy, které se velmi často zaměňují a jsou zejména pro začínající...