facebook

Zvažujete založení zbrusu nové s.r.o.? Kdy a komu se tento krok vyplatí? A jaké ne/výhody vlastně má?

Dle statistik je v ČR přes 1 milion živnostníků, kteří vykonávají hlavní nebo vedlejší činnost. Co se týče počtu společností s ručením omezeným, těch je u nás registrováno cca 500 tisíc. Kdy zvolit pro start podnikání formu OSVČ a kdy s.r.o.? Podrobnosti a srovnání v článku. Máte-li k tématu jakékoli specifické dotazy, stačí nás kontaktovat a probereme je s vámi.

 

Zvažujete založení zbrusu nové s.r.o.? Kdy a komu se tento krok vyplatí? A jaké ne/výhody vlastně má?

Společnost s ručením omezeným: co to je a jaké má ne/výhody

Společnost s ručením omezeným je u nás v ČR jedna z forem obchodních společností, kterou je možné za účelem podnikání založit. Jedná se o společnost tzv. kapitálovou a dá se říci, že jde o vhodnou platformu pro téměř jakýkoli typ podnikatelské činnosti. Založit ji může i jen jeden společník. Firmu zastupuje tzv. jednatel, zmínění společníci se jejího řízení ani nemusí účastnit.

Jednou z hlavních předností s.r.o. je obecně to, že její společníci ručí za dluhy společnosti pouze do výše nesplaceného vkladu do základního kapitálu (je povinnost jej splatit do 5 let od vzniku firmy, po jeho splacení ale za její dluhy neručíte osobním majetkem). S.r.o. navíc může působit i profesionálněji na vaše zákazníky a obchodní partnery. Oproti tomu nevýhodou bývá větší administrativní zatížení a v některých případech též náklady na provoz dané společnosti.

Věděli jste, že... s.r.o. patří mezi nejpopulárnější možnosti podnikání u nás v České republice?
 

Podnikat jako OSVČ, nebo si založit s.r.o.?

Každý podnikatel si na úplném začátku musí dobře rozmyslet, zda bude chtít podnikat jako živnostník (OSVČ), nebo zda k tomu účelu zvolí s.r.o. Případně jinou z obchodních společností – mimo s.r.o. si může zvolit ještě společnost akciovou, komanditní nebo veřejnou obchodní.

Obě varianty, tedy jak OSVČ, tak s.r.o. mají své výhody a nevýhody. S nimi je vhodné se ve fázi rozhodování o formě podnikání seznámit. Samozřejmě je možné formu podnikání změnit i pak v budoucnu, ale dobré rozhodnutí může člověku ušetřit čas i peníze. Tedy rozhodne-li se dobře.

  OSVČ S.r.o.
Typ subjektu Fyzická osoba Právnická osoba
Název subjektu Jméno a příjmení Volitelný, ale nezaměnitelný
Vhodnost řešení Pro menší a začínající Pro rozjeté a zkušenější
Počet osob 1 podnikatel 1 až 50 společníků
Základní kapitál Není určen Minimálně 1 Kč
Daňová výhodnost Při nižších ziscích Při vyšších ziscích
Ručení za dluhy Vlastním majetkem Majetkem společnosti
Výplata zisku Jednodušší Náročnější
Zdanění zisku Pouze jedno Dvojí
Vedení účetnictví Nenáročné Složitější
Založení subjektu Snadné a rychlé Samostatně komplikovanější
Cena za založení Již od 1 000 Kč Běžně 6–10 000 Kč
Takže kterou variantu zvolit? Obecně se dá říct, že s.r.o. se vám spíš vyplatí, když chcete… rozvíjet svou firmu a najmout zaměstnance, ručit jen jejím majetkem, působit profesionálněji, budovat podnikání spíš jako značku, než vystupovat pod svým jménem. A též když je vaše podnikání potenciálně rizikové a počítáte, že vbrzku dosáhnete obratů v řádech milionů Kč.
 

3 způsoby, jak na založení společnosti

Že pro vás na začátku podnikání bude přeci jen lepší volbou rovnou s.r.o.? Pak se nabízejí hned 3 způsoby, jak na to (uvádíme níže). U každého je ovšem třeba zvážit pro a proti daného řešení.

  1. Kompletně svépomocí – dokumenty si vyřešíte po vlastní ose a navštívíte úřady
    • pro: seznámení se s procesy, drobná úspora peněz, omezení možného podvodu
    • proti: časová náročnost, pravděpodobnost omylu s možnými většími následky
  2. Za využití cizích služeb – kompletně delegujete úkon na specializovanou firmu
    • pro: pohodlné (zvlášť u složitějších vlastnických struktur), znalost problematiky
    • proti: finanční stránka, potřeba najít seriózní právní firmu, i tak možnost omylů
  3. Koupě ready made s.r.o. – pořídíte si již existující společnost, kterou na vás přepíší
    • pro: nízká cena, rychlý start, datum s.r.o. starší (potenciálně důvěryhodnější)
    • proti: historie nemusí být OK, často nutnost změn, které můžou být náročnější

Člověk se samozřejmě může být i živnostníkem a přejít na s.r.o. kdykoli v budoucnu. Často se tak děje vzhledem k rozvoji podnikání a že podnikatelé chtějí u obchodních partnerů budit lepší dojem, což jim v návaznosti na to může pomoci získat větší zakázky. Jak vyplývá z přehledové tabulky, jednou z hlavních výhod s.r.o. je skutečnost, že podnikatel ručí jen majetkem své firmy.

Podnikáte jako OSVČ a přechod na s.r.o. vám zní jako logický krok v rozvoji vašeho byznysu? Pak máte zmíněné 3 způsoby, kterými se do toho dát. Je to o něco složitější, ale rádi vám poradíme.

Založení s.r.o. krok za krokem

Založení s.r.o. po vlastní ose není tak složité, spíš časově a administrativně náročné, jelikož si člověk musí projít postupy, najít aktuální informace, domluvit schůzky atd. V průměru mu to zabere až 5 týdnů, čistého času cca 8 hodin, přes 10 různých návštěv a i víc jak 13 dokumentů.

Cena se pak pohybuje kolem 5 tisíc Kč. A při chybě se může stát, že se vše prodraží a protáhne.

Jak tedy ideálně postupovat – obecný návod (pozor, liší se dle specifik vašeho podnikání!):

1 Vymyslete název firmy a zajistěte pro ni sídlo (buď na adrese vlastní nemovitosti, se souhlasem vlastníka nemovitosti anebo u poskytovatele tzv. virtuálního sídla)
2 Sepište zakladatelskou listinu či smlouvu u notáře (měla by obsahovat název firmy, sídlo, společníky a jejich podíly, předmět činnosti, zákl. kapitál, počet jednatelů, …)
3 Zajděte do banky s notářským zápisem a v ní pro svou firmu založte firemní účet, na který vložíte základní jmění definované v zakladatelské listině či smlouvě
4 Stavte se na živnostenském úřadu a své nové s.r.o. jim nahlaste, počítejte že ještě zaplatíte správní poplatek a musíte mít s sebou všechny potřebné dokumenty
5 Navštivte rejstříkový soud či notáře a nechte tam na úplný konec ještě provést povinný zápis své nové společnosti do obchodního rejstříku… a máte hotovo!

Nebo chcete raději založení s.r.o. přenechat specialistům? Jsme tu!

Kromě poskytování virtuálních sídel pro živnostníky a firmy nabízíme i profesionální založení firmy na klíč. A to včetně s.r.o. Kromě toho vám umíme nabídnout i ready made variantu s.r.o. a také pomoci s mnoha dalšími činnostmi, které se menším společnostem zpravidla vyplatí outsourcovat. Třeba služby účetní, právní, marketingové, asistenční, včetně webových apod.

Další články

Nová povinnost od roku 2023 pro všechny OSVČ? Datovka

Nová povinnost od roku 2023 pro všechny OSVČ? Datovka Podnikatelé si od příštího roku budou muset zvyknout na to, že s nimi všechny úřady začnou...

Derasity: Deratizátor o byznysu a kdy mu určitě zavolat

Derasity: Deratizátor o byznysu a kdy mu určitě zavolat V rámci našeho blogového seriálu, který představuje klienty SidloFirmyPraha5.cz, přinášíme v pořadí druhý rozhovor. Tentokrát s...

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje?

Propagace podnikání na sociálních sítích – absolutní nezbytnost, nebo zbytečnost, co spíš jen zdržuje? Ať už jste OSVČ či majitel firmy, rozhodně na sítích buďte....