facebook

Zrušení živnosti

O tom, jak založit živnost jsme již psali v jednom z našem článků. Co ale dělat v případě, že chcete své podnikání ukončit? Postup není náročný, je ale dobré vědět, na co si dát pozor, abyste se vyhnuli případným komplikacím.

Zrušení / pozastavení

Důvodů pro zastavení ekonomické činnosti může být celá řada, pokud Vás podnikání prostě přestane bavit a nepředpokládáte, že v něm budete pokračovat, můžete živnost úplně ukončit. Po 4 letech od zrušení dochází následně k výmazu Vaší živnosti z rejstříku. Pokud se následně rozhodnete podnikání obnovit, budete muset otevřít živnost znovu a také znovu uhradit správní poplatek 1 000 Kč.

Jestliže však například pouze plánujete na nějaký čas odjet do zahraničí a pak se k Vašemu byznysu vrátit, provádíte renovaci Vaší prodejny, nebo prostě čekáte na další sezónu, nabízí Vám živnostenský možnost živnost pouze dočasně pozastavit/. Pozastavení živnosti můžete nahlásit na předem stanovenou dobu, nebo na dobu neurčitou.

Po dobu, kdy je živnost pozastavena (nebo zrušena) Vám odpadá povinnost hradit sociální a zdravotní pojištění. Obnovení živnosti můžete následně úřadu ohlásit kdykoliv, aniž byste museli hradit registrační poplatek jako v případě založení nové živnosti.

Jak zrušení / pozastavení

Stejně jako u založení živnosti, můžete zrušení / pozastavení ohlásit úřadu dvěma způsoby:

  • Osobně – stačí jedna návštěva kteréhokoliv živnostenského úřadu. Informaci o zastavení Vaší činnosti za Vás úřad předá i na pojišťovnu, správu sociálního zabezpečení a finanční úřad. Živnost tak zaniká okamžitě.
  • Elektronicky online – přes jednotný registrační formulář na stránkách živnostenského rejstříku můžete veškeré změny/zrušení nahlásit online. K podání formuláře je nezbytná datová schránka, nebo platný elektronický podpis.

Na co si dát pozor?

Zdravotní pojištění – pokud přerušíte/ukončíte živnost a provedete ohlášení příslušným institucím, odpadá Vám povinnost hradit zálohy na sociální pojištění. Stále Vám však zákon ukládá hradit zálohy na zdravotní pojištění (minimální výše zálohy v roce 2022 je 2 627 Kč).

Daňové přiznání – Pokud v daném roce podnikáte, byť jen jediný měsíc a pak živnost ukončíte, máte stále v následujícím roce povinnost vykázat finančnímu úřadu, pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Vaše příjmy a výnosy, ze kterých bude vypočtena výsledná daň z příjmu a případné přeplatky / nedoplatky na pojistném.

Lhůta pro podání daňového přiznání za předcházející rok je do konce března v případě osobního podání, elektronicky pak přiznání můžete podat až do konce dubna.

Potřebujete s ukončením / pozastavením živnosti pomoc?

Neváhejte se na nás obrátit, se vším Vám poradíme, případně za Vás ukončení vyřídíme.

 

CHCETE PROBRAT SVŮJ PROBLÉM PO TELEFONU? JSME TU PRO VÁS

Stačí nám vyplnit nezávazný kontaktní formulář níže a my se vám ozveme. Nebo nám rovnou zavolejte na 602 654 355 nebo napište na [email protected].

Další články

Přiznání OSVČ: Slevy, změny & odpočty 2022/2023

Přiznání OSVČ: Slevy, změny & odpočty 2022/2023 Na vyplňování “růžového” formuláře a pořádání všech podkladů pro finanční úřad je ještě dostatek času, ale jistě neuškodí...

3 tipy, jak ochránit své peníze před znehodnocením

3 tipy, jak ochránit své peníze před znehodnocením Živnost či firma vám slušně vydělává a vy aktuálně řešíte nikoli nedostatek financí, ale jejich přebytek? I...

Povinnost společností specifikovat předmět podnikání

  Povinnost společností specifikovat předmět podnikání Naposledy jsme v našem blogu psali o novele zákona o evidenci skutečných majitelů. Dnes se budeme věnovat další podstatné...